Wysłany: Nie Lip 18, 10 16:02 Nowe mieszkanie a Vattenfall.
Bardzo proszę o radę, może również mieliście podobny problem:
Kupiłam z Mężem mieszkanie. Wprowadziliśmy się dwa tygodnie temu, w końcu zabraliśmy się za resztę formalności.
Dzwonię do Vattenfalla z prośbą o przerobienie umowy na swoje nazwisko a tam...babsztyl mnie jebie, że jakim prawem, że ciągnę prąd nielegalnie, że lada moment wpadnie mi brydada antyterrorystów i zabiorą licznik w cholerę.
Tym sposobem dowiedziałam się, że należy spisać protokół przejęcia mieszkania. Żadna pi**a w MZBM, u notariusza ani w banku nie mogła tego powiedzieć wcześniej. Przy drugim kupnie będę mądrzejsza.
Dodam dla pikanterii, że właścicielka nie żyje, więc spisanie protokołu będzie wysoce trudne. Poza tym na liczniku nabite aż 350kWh, więc nawet gdybym miała za całość zapłacić, to nie zbankrutuję...
Poradźcie dobrzy ludzie co zrobić, bo uduszę babę przez telefon.
Wysłałam do nich pismo - wniosek o umowę kompleksową i pismo przewodnie, że protokołu NIE MA I NIE BĘDZIE!
No ale traktują mnie jak przestępcę. Tym samym do Gazowni nie miałam już jaj zadzwonić. Czy tam będzie podobnie?
Pozdrawiam.
Każda taka rozmowa jest nagrywana, możesz takiego babsztyla załatwić, bo ty jesteś klientem.
Takie coś trzeba załatwić u nich w siedzibie, osiedle Zaborze.
Do osoby która kupiła mieszkanie. Oczywiście taki protokół zdawczo odbiorczy musi być i to na formularzu oryginalnym Vatteffala, mozna go sobie wydrukować na stronie tej firmmy w zakładkach dom i tam się szuka protokół zdawczo odbiorczy, pisze sie swoje dane i dane osoby która sprzedała mieszkanie, a właściwie ten protokół powinna ta osoba wysłać, a ten który kupił wtedy dostaje potwierdzenie, że ona sie rozliczyła i wtedy Pani, czy na kogo ta umowa ma być jest uważana. Wszystko można wysłać faxem-nr 32 303 06 07--Pani z Vattenfalla miała rację, kiedy nie ma tego protokołu to ktos nie płacił za prąd-? Oni zabieraja licznik i osoba która zakupi mieszkanie bez liczika zaklada go na swój koszt. Żaden Notariusz ani MZBM Pani tego nie powie tego sie dowiadujemy jak załatwiamy sami.Wiem bo załatwiałam, ale na mnie nikt nie krzyczał.Mam nadzieję,że troche pomogłam.Spokojnie i załatwicie, dodam, że na gazomierz tez taki protokoł musi być
Z ciekawości od kogo Pani kupiła to mieszkanie skoro właścicielka nie żyje ? Ten kto sprzedał pani to mieszkanie w akcie notarialnym podpisuje, ze lokal nie jest obciażony długami itd.. Jak to wszytko pani załatwia, moim zdaniem nie trzeba sie złościć, poczytać dokumenty i sie dowiadywać.No i wszystko sprawnie bez nerwów pójdzie.pozdrawiam
Rzeczywiście, nie doczytałam i moja wina, ale już dupa - stało się i muszę to jakoś załatwić. Wkurza mnie forma, w jakiej wszyscy się do mnie odnoszą - baba z Vattenfalla dosłownie się darła, w MZBMie jedna mądrzejsza od drugiej a bałagan jak cholera...
Mieszkanie kupiłam od syna denatki, który je odziedziczył. Oczywiście u notariusza podpisał, że mieszkanie jest wolne od zadłużeń.
Dziękuję Wam za pomoc, mam nadzieję że w tym tygodniu wszystko się wyjaśni. Pozdrawiam.
sunday_611... w gazowni załatwisz wszystko bez problemu : akt notarialny, dowód osobisty + stan licznika na dzień zakupu ... na miejscu wypełnasz i podpisujesz protokół zdawczo- odbiorczy , gzie wpisujesz stan gazomierza na dzień zakupu mieszkania ( jeżeli posiadasz odczyt z taką datą ) jeżeli nie - to należy miec aktualny stan, podajesz kontakt do osoby sprzedającej, która ponosi odpowiedzialność za ewentualne zużycie do dnia sprzedaży. Całe załatwianie trwa ok20 minut. Najlepeij zjawić sie ok godziny 9 rano, nie ma kolejki ( z wyjątkiem środy wtedy najlepiej k.15,30 .) Adres : Gliwice ul.Toszecka 101 budynek po prawej stronie za Shellem jadąc od Pyskowic.. z wielkim napisem KOPERNIK na dachu
_________________ regi1
Ostatnio zmieniony przez regi8 Wto Lip 20, 10 09:13, w całości zmieniany 1 raz
Myślę ze jesteś w sporym kłopocie.
Udaj się do dostawców mediów uzbrojona w akt notarialny i tam zasięgnij
języka o zadłużeniu. Przez telefon czy pocztę można załatwić tylko sprawy nie budzące wątpliwości.
W MZBM zapytaj o zadłużenie z tytułu opłat eksploatacyjnych, opłat za ogrzewanie i funduszu remontowego.
Sprawdź czy na mieszkaniu nie jest ustanowiona hipoteka.
Pamiętaj że opłaty za media są składową opłat stałych i wskazań licznika.
Urzędnicy rozmawiają tylko z właścicielem i to dobrze że tak jest.
Wyłudzenia mieszkań to plaga. Bądź dobrej myśli i nie ulegaj emocjom.
Jak znam życie to facet jest za granicą i stąd kłopot.
Trzymaj się
_________________ Białe jest piękne ale niebieskie jest najpiękniejsze.
cóż...w Gazowni osobiście, bez problemu. Okazało się, że jest zadłużenie prawie 300złotych...a facet podpisał akt notarialny jakoby mieszkanie wolne od zadłużeń.
co do Vattenfalla - dopiero wczoraj (!!) dotarł Pan sprawdzać licznik, więc może do końca miesiąca doczekam się umowy na własność.
Dziękuję Wam za pomoc!
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
Administrator odpowiada tylko i wyłącznie za techniczną stronę funkcjonowania forum. Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników. www.forum.wpyskowicach.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi. Konta aktywowane są przez Administratora przynajmniej raz dziennie. Jeśli masz potrzebę pisz na adres E - MAIL.